Cruyff Institute utbildar elitfotbollen i affärer

Cruyff Institute genomför nu, i uppdrag av Föreningen Svensk Elitfotboll – SEF, en affärsutbildning för fotbollsklubbarna i Allsvenskan och Superettan. Det är en viktig pusselbit i att bygga Nordens Bästa Liga. Utbildningens innehåll fokuserar på Affärsledning och Affärsmannaskap i säljarbetet.

Kopplingarna mellan idrottsvärldens och näringslivets chefsvardag är många och påtagliga. De kompetenser och resurser som skapar framgångar för företag är lika relevanta för idrottsorganisationer. En utmaning för chefer i idrottsorganisationer är att leda en ”blandad” verksamhet med både ideella och kommersiella förutsättningar med olika ”affärslogik”. Denna hybridverksamhet är dessutom ofta under starkt förändringstryck från olika och svårstyrda omvärldskrafter.

SEF (Svensk Elit Fotboll) har en långsiktig plan att fram till 2017 nå positionen som Nordens bästa liga. En av förutsättningarna för att lyckas är en affärsmässig kompetensutveckling av klubbarnas organisationer. SEF tillsammans med Cruyff Institute genomför nu en affärsutbildning för affärscheferna/marknadscheferna i klubbarna i Allsvenskan och Superettan.

Utbildningens utgångspunkt är således att säkerställa en helhetssyn på ledarskap- och affärsutveckling som fordras för att lyckas i denna specifika miljö samt att komplettera med de definierade spetskunskaper som krävs för framgång i affärschefsrollen.

Utbildningens innehåll fokuserar på Affärsledning och Affärsmannaskap i säljarbetet, med följande definierade områden som lyfts fram:
Nya digitala säljkanalerna
Paketering och prissättning av kommersiella rättigheter
Mätmetoder, uppföljning – utveckling
Förhandling – avslut – avtal
Affärsutveckling, bygga värden tillsammans med partners

Utbildningen är uppdelad i 5 moduler:

SEF-bild

 

Bilder från första modulen:

SEF_2

SEF_1

SEF_3