Näringslivets och idrottens högpresterare utvecklas tillsammans

På HPP, High Performers Program, utbildas näringslivets chefer i en mix med elitidrottare till starkare ledare under ledning av högsta kompetens. Resultat; sylvassa kunskaper i ledarskap och företagande som lyfter deltagarna när de återvänder till vardagen.

Utbildningen anordnas av Cruyff Institute tillsammans med Stockholms Ledarinstitut. Utbildningens innehåll i kombination med deltagarnas olika erfarenheter från näringsliv och elitidrott ger slutresultatet en extra dimension.

Per Elofsson, Swedbank och före detta skidåkare i världseliten, Frida Johansson, VD för Handelskammaren i Värmland, Andreas Johansson, ikon inom Djurgården Fotboll, och Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg är några av deltagarna denna termin.

Ledarskapsutbildningen är indelad i fyra moduler. Teori och praktik stärker och utvecklar deltagarna inför utmaningar och krav som ställs på en framgångsrik ledare i dagens föränderliga omvärld. Deltagarnas tränas i att utveckla ett energirikt ledarskap som stärker individer och samtidigt bygger laget på arbetsplatsen. Omvärldens påverkan, finansiella perspektiv, motivation, strategi och ledarskap i ständig förändring är några av de områden som deltagarna vässas inom.

Individerna ger laget styrka

Per Elofsson jobbar sen 8 år på Swedbank och är ansvarig för tjänsten Idrottare & Artister, där han har haft en viktig roll som affärsutvecklare. Tjänsten vänder sig främst till idrottare som behöver hjälp med en ekonomisk helhetslösning utanför de stora arenorna. Per och en kollega jobbar med 40 rådgivare över hela landet, som i sin tur hanterar de 300 kunderna.

– Jag och mina kollegor jobbar för att underlätta för idrottare så att de kan lägga kraften på att prestera maximalt. Många idrottare har inte alltid tid att hantera sin privatekonomi. Jag vet av egen erfarenhet hur stort behov som finns, säger Per Elofsson.

– Allt här på HPP-utbildningen är rätt för att förstå hur ett företag fungerar, så att jag därmed ska kunna prestera bättre. Inte minst finansfrågorna är intressanta. Men allra viktigast är det kanske att jag lär mig motivera och ge våra 40 rådgivare rätt verktyg – som de i sin tur använder för att ge våra idrottande kunder rätt hjälp.

Han ser stora likheter med att jobba som affärsutvecklare och tillhöra världseliten i skidåkning.

– Framförallt är man väldigt van vid att jobba fokuserat mot utsatta mål och göra allting konkret. Skidåkning kan synas vara en individuell idrott. Men det är kollektivet, lagarbetet, som ger framgång. Och så är det även på för mig på jobbet idag. Detta lagarbete märks även under utbildningen. Vi har skickliga föreläsare och en fantastisk grupp här. Alla vill verkligen utvecklas och vi kompletterar varandra genom att ha olika bakgrund, säger Per Elofsson.

Tre VM-guld, elva världscupsegrar och en av Sveriges mest hyllade idrottare. Vägen dit har gett erfarenheter som han nu utvecklar och finslipar på HPP.

Chef och ledare utvecklar regionala näringslivet

En annan i gruppen är Frida Johansson, VD för Värmlands Handelskammare sen 2013. Jobbet är att bidra till att Värmlands näringsliv utvecklas och får stärkt konkurrenskraft.

– Jag är här för att både bredda och fördjupa mina kunskaper. Dels är jag chef för tio personer. på Handelskammaren, men dessutom ska jag vara den ledare som på olika sätt ger våra mer än 1100 medlemmar i näringslivet bättre förutsättningar. Jag är mycket på resande fot med många träffar och samtal med våra medlemmar, säger Frida Johansson.

– Ekonomikunskaperna som vi tar till oss här är mycket bra. Men ämnet Ledarskap är allra mest användbart för mig. Ger mig verktyg för att motivera medarbetarna och ge alla utveckling.

Näringsliv och idrott har givande samspel under utbildningen. Men Frida Johansson har dessutom fötterna i idrottens värld även i vardagen hemma i Värmland. Som styrelseledamot i Färjestad kombineras idrott, ekonomi och ledarskap även då.

Fotboll som grund – nu ny karriär

Efter en lång karriär på elitnivå och lagkapten inom Djurgården Fotboll sadlar nu Andreas Johansson om. Han går utbildningen Management Diploma for Athletes hos Cruyff Institute, och HPP är en del av denna utbildning. Djurgårdsikonen med rötterna i Mellerud har ett välfyllt prisskåp, och nu satsar han på att efter utbildningen nå nya framgångar i en annan tillvaro.

– Detta är verkligen rätt för mig som nu gör en karriärväxling. Utbildningen ger mig värdefulla kunskaper som jag är övertygad om kommer att ge mig en bra karriär även i framtiden. Alla delar i utbildningen är givande. Ett exempel är identitetskännedom, där vi utvecklar hur vi ska lära känna individen och utveckla denne. Givetvis viktigt för att fungera som chef och ett ämne jag ju sett på olika sätt, både positiva och negativa, med de olika coacher jag haft i de lag jag spelat. Jag kan med detta plocka godbitar ur verkligheten, utveckla med kunskaperna från utbildningen och kombinera med den målmedvetenhet jag haft som elitidrottare, säger Andreas Johansson.

Med utbildningen, nya kontakter han får här och nätverket från tiden som elitidrottare ska han sen finna var och med vad han ska starta sin nya karriär.

– Alla dörrar är öppna och jag ser många möjligheter. Troligen blir det inte inom idrotten i steg ett – men kanske blir det så länge fram. Är snart redo för nya utmaningar och känner ingen oro, säger Andreas Johansson.

Travet i stark utveckling

Även Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg deltar i HPP.

– Travsporten befinner sig i tillväxt och det är ett stort förändringsarbete för att ge sporten de allra bästa förutsättningarna. Spelbolaget ATG är ju under statlig kontroll, men ägs av oss. Det ställer extremt höga krav på mig som ledare. Ledarskapsdelarna på denna utbildning rustar oss för detta, men även den strategiska och finansiella utbildningen är av hög klass och mycket viktig. Vi behöver höja kompetensen, och det gör vi här, säger Johan Lindberg.

– Denna kombination av elitidrottare och näringsliv är optimal, tillägger han.

Individer bygger lagets framgång

Programansvarig för HPP är Gunnar Ekman, Ekonomie Doktor i Organisation och Ledarskap från Handelshögskolan. Deltagarna tar del av hans djupa kunskaper och mångåriga erfarenheter som ledarskapsutbildare på hög nivå.

– Vi har lagt utbildningens nivå och innehåll för att det på bästa sätt ska optimera deltagarnas tidigare kunskaper – och vilka nya mål de nu ska nå. Det är en styrka med denna mix av målmedvetna high performers från idrotten och näringslivet, säger Gunnar Ekman.

– Dagens chefer är alltför pressade och hinner inte dra allt på rätt sätt. Ohållbart! Jag vill lära våra deltagare hur de bygger en vinnande kultur genom att lyssna och ta tillvara på alla de kompetenser som de har i sin organisation. Det ger utveckling åt rätt håll, beskriver Gunnar Ekman.

En initiativtagare till HPP är Anders Sewerin som grundat Cruyff Institute i Sverige.

– Vi har flera års erfarenheter av hur elitidrottarna och cheferna tillsammans skapar en unik energi där de kompletterar och inspirerar varandra. Resultatet blir ett högre engagemang och ökad insikt i hur man själv som ledare kan bidra till ökade prestationer, säger Anders Sewerin.

Bilder från High Performers Program

HPP_1

HPP_2

HPP_4

HPP_Håkan