Johan Cruyffs sista kamp

Tyvärr en tråkig nyhet inför påsken. Johan Cruyff har avlidit, kampen mot lungcancern blev hans sista. Johan Cruyff var en av världens bästa fotbollsspelare, en ikon genom sina insatser på planen men också en framgångsrik tränare som tillsammans med FC Barcelona skapade ett historiskt Dream Team som vann allt på klubbnivå på 90-talet.

Det som kanske inte är lika känt är Johan stora samhällsintresse, men han har genom sina insatser med Cruyff Institute och Cruyff Foundation fortsatt att bygga vidare på sin legacy, hans arv och relevans för framtiden. Johan Cruyff utmanade ofta, han var tydlig med sina åsikter och sökte alltid utveckling, både på och utanför planen.

Ni är naturligtvis väl förtrogna med hans initiativ att ge elitidrottare möjlighet till en andra karriär genom skräddarsydda utbildningar via Cruyff Institute. Han drevs av en stark vilja att stimulera fler elitidrottare att våga ta sig an nya utmaningar efter karriären, antingen i näringslivet eller ta plats i beslutande positioner inom idrottsorganisationer och klubbar för att kunna påverka mer.

Dessutom har han i sin Cruyff Foundation under närmare 20 år stöttat barn och ungdomar som på olika sätt har det svårt. Cruyff Foundation har bidragit till etableringen av närmare 200 Cruyff Courts i utsatta områden runt världen, varit en betydande supporter till Special Olympics, och genomfört otaliga projekt med olika partners och idrotter för att stimulera barn till idrott, lek och spel.

Johan Cruyff är en idol och ikon för spelare och ledare genom sina insatser på och vid fotbollsplanen. Hans stora betydelse för utvecklingen av den moderna fotbollen är obestridd. Men Johan var lika mycket en förebild för elitidrottare som vill skapa nya förutsättningar för en meningsfull och aktiv sysselsättning när den aktiva karriären är över. Och han är en förebild även för alla vi andra genom sin vilja att hjälpa genom idrottens kraft; “If you have the opportunity to do something for another person, you should do it.”

Vi är många som kommer att sakna Johan Cruyff.
Vi är stolta över att få fortsätta att jobba med hans livsverk.
Vi tänker på hans nära och kära.

Johan Cruyff

JohanCoach1

johan 7

Johan 2003 - Portrait