Vad hände sen?

Hittills har fem grupper av Management Diploma for Athletes diplomerats. Vi har intervjuat tidigare deltagare om deras erfarenheter från utbildningen och några tips för de nya deltagarna. Först ut är Niklas Granström.

Niklas Granström – MDA2
Idrott: fd Motorcrossåkare

Du hade jobbat 5 år efter karriären, varför valde du att hoppa på MDA?
Jag tyckte efter 5 år att det var dags att investera lite i sig själv och jag gillar verkligen att lära mig nya saker. Jag hade hunnit drivit upp några bolag och hela tiden gjort det ”på mitt sätt” egentligen utan något mer än en gymnasieutbildning. (Som jag knappt gick färdigt pga motocrossen) När jag läste om MDA’n så var det precis det jag sökte.

Cruyff Institute pratar om att MDA är delvis skräddarsydd, hur har du märk det?
För mig personligen var det perfekt att kunna implementera det vi lärde oss direkt i mina bolag. Istället för att jobba med påhittade siffror eller case kunde jag använda mina bolag i övningarna och det underlättade samtidigt som jag jobbade för bolagens bästa hela tiden. Utöver det gjorde jag även mitt projektarbete för ett av bolagen. Jag kunde även fördjupa mig i saker jag alltid velat göra men man aldrig hinner eller har kunskap att utföra. Jag använde också chansen att ha all samlad expertis för att fråga, denna expertis hade kostat mina bolag en förmögenhet att köpa på marknaden, nu fanns den hela tiden tillgänglig i olika format genom utbildningen.

Vad har du tagit med dig från MDA – Vilket moment/innehåll har gett dig mest?
Mötena med alla gäster, föreläsare och företagsledare är det jag minns allra bäst, det ger en riktig motivationsboost och är väldigt inspirerande. Annars är det alla komplexa excelark och mallar jag han bygga under skoltid som jag numer använder i mitt dagliga arbete.

Beskriv vad du gör idag, vad är din roll?
Jag äger och driver 4st bygg och fastighetsbolag med en omsättning på 200 mkr (2016) och totalt ca 40st anställda. Vårt fokus är kommersiella fastigheter och mitt dagliga arbete är klassiska VD uppgifter med en särskild förkärlek till ekonomi och kalkyl.

Hur har din idrottsbakgrund varit viktig/hjälp dig in din nuvarande affärsmässiga situation?
Jag skulle vilja påstå att driva och äga bolag för mig är precis samma som att göra en elitsatsning inom idrott fast med andra arbetsuppgifter. Varje dag är en tävling med strategi, risktagande, ihärdighet och långsiktighet innehållande både med och motgångar.

Hur har nätverket kring Cruyff Institute och MDA varit viktigt?
Förutom att jag fått nya vänner för livet så har det även gett affärskontakter där vi haft en del utbyten efter examen. Detta även med personer från andra MDA grupper samt med andra personer vi kom i kontakt med på olika sätt under utbildningen.

I augusti startar MDA6, vad har du för tips till de nya deltagarna?
Använd tiden noggrant och var smart och effektiv, 1 år går fort och chansen man har med all expertis runt om sig så lättillgänglig kommer inte tillbaka. Även om man fick ge det lilla extra på jobbet för förlorad tid så gick det iallafall för mig att kombinera med jobbet utan att det blev allt för lidanden. Ta vara på chansen om ni får möjlighet, det är ni värda efter er idrottskarriär.