Elitidrottare startar utbildning mot en andra karriär – MDA6

OS i Rio är över. För deltagarna som nu väljer att avsluta sin idrottskarriär väntar nya utmaningar i stegen mot en andra karriär. Nu startar den sjätte årgången av Management Diploma for Athletes vid Cruyff Institute i samarbete med Handelshögskolans Executive Education och EY. Läs om deltagarna.

Näringslivet efterfrågar elitidrottare för deras unika livserfarenheter från krävande situationer och att de vet vad som krävs för att lyckas i en prestationsmiljö. Det är yrkeserfarenheter och egenskaper som också skapar goda förutsättningar för elitidrottare att lyckas som egenföretagare.

Cruyff Institute erbjuder skräddarsydda utbildningar som ger idrottare verktygen för att ta nästa steg, och att använda samma mekanismer som gjorde dem framgångsrika inom sin idrott till att nu lyckas i sin nya karriär, oavsett om det är som anställd eller egenföretagare.

Presentation av deltagarna i MDA6:

MickeMikael Samuelsson
Samme, som han även kallas, är född i Mariefred och är före detta professionell ishockeyspelare. I FK Mariefred började ishockeykarriären och därefter har han spelat i Södertälje SK, Frölunda HC och Brynäs IF i Elitserien. År 2000 fortsatte karriären i NHL där han spelade i klubbarna San Jose Sharks, New York Rangers, Pittsburgh Penguins, Florida Panthers, Detroit Red Wings och Vancouver Canucks. 2006 tog Samme tillsammans med Tre Kronor OS-guld i Turin och VM-guld i Riga. I och med Stanley Cup-segern med Detroit Red Wings 2008 blev han den 21:a medlemmen i Trippelguldklubben. Han avslutade karriären 2015 i Djurgården och är kommande säsong expertkommentator för Eurosport.

Fredrik Kessiakoff
Fredrik är född i Stockholm och är en före detta professionell mountainbike- och landsvägscyklist. Fredrik började cykla mountainbike som 14-åring och kom att bli Sveriges främsta manliga MTB-cyklist genom tiderna med EM- och VM-medaljer samt en världscupseger. Han representerade Sverige vid OS i Aten och Peking, sadlade därefter om och blev professionell på landsväg 2009 och tog sin första professionella totalseger 2011 i Österrike Runt. 2012 blev hans mest framgångsrika år som landsvägscyklist när han vann en etapp av Vuelta Espana, kom tvåa i Tour de France prestigefyllda bergspristävling samt femma på VM. 2014 avslutade han sin idrottskarriär och 2015 släppte han sin självbiografiska bok Mitt eget race. Fredrik jobbar idag för Ironman-organisationen och var även expertkommentator under OS i Rio.

KarinKarin Lundqvist
Karin är född i Stockholm och är Sveriges främsta beachvolleybollspelare på damsidan genom tiderna. Efter studier i USA har hon varit proffs i 13 år. Under hennes tid i landslaget är hennes främsta meriter två nionde-platser på EM 2013 och 2016, samt tre kvartsfinaler på världstouren. Bästa rankingen var 9:a på världstouren i början av 2009. Parallellt med internationellt spel har hon sju SM-guld på hemmaplan. Hennes främsta merit är dock från den brasilianska proffstouren, Banco do Brasil, där hon spelade under tre år. I slutet av 2011 skrev hon historia då hon som första europé tog sig till semifinal och i februari 2012 den första europé att ta medalj. Karin var expertkommentator under OS i Rio.

Matias_CMatias Concha
Matias är född i Vellinge och är före detta fotbollsspelare. Hans allsvenska debut kom med Malmö FF under säsongen 2001. Inför säsongen 2004 bytte han till Djurgårdens IF där han vann SM-guld 2005 och Svenska cupen 2004 och 2005. Hans debut i svenska landslaget kom 2006 och 2007 skrev han på för tyska VfL Bochum. Sommaren 2012 återvände Matias till Allsvenskan och Malmö FF där han 2013 vann SM-guld. Efter säsongen 2014 valde Matias att avsluta sin spelarkarriär. Matias var expertkommentator under EM i Frankrike i våras. Hans nya tjänst är som sportchef i Östers IF.

 

Mattias_ÖMattias Öhlund
Mattias är född i Piteå och är före detta professionell ishockeyspelare. Han har spelat i Piteå HC och i Luleå HF där han vann SM-guld 1996. Mattias gjorde sin NHL debut 1997 med Vancouver Canucks där han spelade i elva säsonger. Fyra av de elva säsongerna valdes han till lagets bäste back och han är också den försvarsspelare som gjort flest mål och poäng genom tiderna i Vancouver-tröjan. 2009 skrev Mattias på ett sjuårskontrakt med Tampa Bay Lightning. Han har representerat Sverige i ett flertal internationella turneringar och har bl.a ett VM-guld från 1998. Mattias deltog i fyra raka olympiska spel – 1998, 2002, 2006 och 2010 – med OS-guldet 2006 som höjdpunkt.

Robert_LarssonRobert Larsson
Robert är uppvuxen i Norberg, men bor sedan 11 år tillbaka på Lidingö. Han har en bred idrottsbakgrund med egna framgångar inom orientering, skidor och innebandy. Sedan 18 års ålder har Robert coachat orienterare och är idag coach i orienteringsklubben IFK Lidingö SOK, där han även är vice ordförande. IFK Lidingö SOK är en av två föreningar som äger Lidingöloppet där Robert även är styrelseledamot. Robert har en arbetslivsbakgrund inom IT i både privat och ideell sektor, och har de senaste 13 åren vart IT-chef/CIO och verksamhetschef på Riksidrottsförbundet.

 

MarcusMarcus Nilson
Marcus är född i Bålsta och är en före detta professionell ishockeyspelare. Marcus startade elitkarriären i Djurgårdens IF där han även spelat som junior. Inför säsongen 1998–99 flyttade han till USA och gjorde sin NHL-debut i Florida Panthers där han spelade i sex säsonger. Därefter fortsatte karriären i Calgary Flames i fyra säsonger. Marcus har även spelat i Lokomotiv (KHL) och i HV71 och avslutade karriären 2015 i Djurgårdens IF.

 

 

AxelAxel Bäck
Axel har varit med i världscuplandslaget i 6 år och deltagit i två OS och ett VM. Axel gjorde sin första världscuptävling i Schladming 2009 och har totalt gjort 66 världscupstarter. Han har ett antal topp 10-placeringar i världscupen med en andra plats i Kranjska Gora som bästa resultat. Sveriges alpina journalister utsåg Axel Bäck till 2009 årets stjärnskott då han som 23-åringen från Saltsjöbaden kom från i stort sett ingenstans och tog plats i OS-truppen. Axel har också vunnit ett antal prestige fyllda Europacup-tävlingar samt svenska mästerskapen i slalom vid två tillfällen.