Ingen bortre gräns för vad du vill och kan uppnå

I vår intervjuserie ” Vad hände sen…” presenteras tidigare deltagare från Management Diploma for Athletes (MDA) och deras erfarenheter från utbildningen. Möt Jonas Andersson, MDA5, fd ishockeyspelare.

Du hade precis avslutat din idrottskarriär, varför valde du att hoppa på MDA?
-
Min plan har alltid varit att studera efter karriären, för att få en ny bas att stå på. Jag har varit inriktad på att byta karriär och inte fortsätta inom hockeyn som coach eller sportchef. Jag fick en rekommendation av Josef Boumedienne som gick MDA4 och när jag träffade Cruyff Institute så kändes det som ett väldig enkelt beslut.

Cruyff Institute pratar om att MDA är delvis skräddarsydd, hur har du märkt det?
- Visst är MDA skräddarsydd för oss elitidrottare, samtidigt är det väldigt mycket upp till en själv vilket jag också gillade som idrottare. Du får ta eget ansvar och det finns egentligen ingen bortre gräns för vad du vill och kan uppnå med utbildningen. Specifikt är projektarbetet skräddarsytt för varje deltagare, man får välja inriktning själv med bra handledning.

Vad har du tagit med dig från MDA – Vilket moment/innehåll har gett dig mest?
- Det var otroligt viktigt att jag fick en rejäl start på mitt nya steg, allt hänger ihop bra. Rent konkret är det Ekonomidelen, att faktiskt känna sig ”hemma” på styrelsemöten med balansräkning, resultaträkning och kassaflödesanalys.

Vad tyckte du om ledarskapsdelen, HPP, där även chefer från näringslivet deltog?
-
Att som idrottare praktiskt pröva på hur vi kan lära av näringslivet, men också att näringslivet har väldigt mycket att lära sig av oss idrottare. Den kombinationen tyckte jag var mycket givande, liksom hur vi kan använda ledarskapet från vår idrottskarriär in i nästa karriär, att det ger oss fördelar.

Beskriv vad du gör idag, vad är din roll?
- MDA gav mig möjligheten att fortsätta vidareutbilda mig och nu går jag Executive MBA på Handelshögskolan Executive Education. Plus att jag driver tre företag och är expertkommentator på SVT.

Hur har din idrottsbakgrund varit viktig/hjälp dig in din nuvarande affärsmässiga situation?
-
Direkt i början av MDA-utbildningen fick vi punkta ner avgörande egenskaper från vår idrottskarriär som vi tror kommer vara av nytta i affärslivet och övriga livet. Det var en väldigt bra övning för mig. Jag har väl någonstans landat i att jag är väldigt målinriktad och att jag är beredd att jobba hårt för att nå målen. Mitt resultatfokus och att jobba mot mål var det som var roligast från min idrottskarriär vilket jag tar med mig in i arbetslivet.

Hur har nätverket kring Cruyff Institutet och MDA varit viktigt?
-
Mycket viktigt, många nya kompisar. Utbildningen ger möjlighet att komma i kontakt med olika människor, att skapa ett nytt nätverk genom personerna runt Cruyff Institute stora kontaktbas, och det är en trygghet.

I augusti startade MDA6, vad har du för tips till de nya deltagarna?
-
Använd utbildningen för att ta nästa steg, inte bara teoretiskt utan att faktiskt applicera det i verkligheten, att ta det första steget som det ofta handlar om. Oavsett om det är att prova en affärsidé eller söka upp företag, så ges det väldigt bra tillfällen att träffa de som man vill komma i kontakt med. Att kunna få utvärdera om det man tycker och tänker stämmer, och genomföra det i verkligheten. Att passa på och göra det bästa av en ganska unik möjlighet för en själv.