“Det gav framförallt ett självförtroende i nästa fas”

I vår intervjuserie ” Vad hände sen…” presenteras tidigare deltagare från Management Diploma for Athletes (MDA) och deras erfarenheter från utbildningen. Möt Mattias Jonsson, MDA1, fd fotbollsspelare.

Mattias Jonson – MDA1
Idrott: fd Fotbollspelare i bl.a Djurgården, Norwich och Bröndby

Du kombinerade ditt sista år i Djurgården med MDA-utbildningen, varför valde du att hoppa på MDA?
Det var inte självklart från början, jag hade en ambition att spela fotboll tills de fick bära mig av mig planen. Sedan fick jag ett erbjudande via en av styrelsemedlemmarna i Djurgården, om att kombinera mitt sista år tillsammans med studier inom ekonomi och ledarskap. En avgörande faktor var att utbildningen bara var ett år. Att sätta sig och plugga 4 år på någon högskola eller liknande var inte aktuellt för mig. Det föll sig väldigt naturligt och det var viktigt att det fanns en förståelse både från Cruyff Institute men även från min förening. Jag kunde stå över vissa träningspass pga utbildningen samtidigt som jag kunde ta igen vissa utbildningspass pga matcher.

Hur tycker du det gick att kombinera fotbollen med MDA?
För min del har det fungerat bra då jag har haft stöd från samtliga parter. Jag vet att andra idrotter kan ha svårare att kombinera med studier då de har ett mer fullspäckat spelschema. Jag hade några ganska tunga år i slutet av min karriär med mycket skador. Studierna gav en kick och ett boost att tänka på något annat. När jag väl kommit in i dem så gav det framförallt ett självförtroende i nästa fas. Att kunna gå in i arbetslivet och känna att jag kan någonting. Det var mentalt väldigt bra för mig.

Ni var deltagare från olika idrotter samt från lag- och individuell idrott – Hur var känslan i er MDA-grupp?
Vi hade en väldigt bra stämning och det var en otroligt bra mix av både individuella och lagidrottare. Jag hade aldrig haft den insynen om just vilka olika förutsättningar man har i sitt idrottande. Det var mycket lärorikt. Det gemensamma vi hade var drivet och vinnarmentaliteten, sedan skiljde det sig lite gällande förutsättningar beroende på idrott. Vi kom från olika världar även om den gemensamma nämnaren fortfarande var idrotten.

Beskriv vad du gjorde efter utbildningen?
Jag hade möjlighet att fortsätta inom idrotten men valde att börja med något helt nytt inom ett företag. Började som major account manager på Ricoh inom ett segment som är storkund. Mina kundrelationer har varit till företag som har runt 500 anställda. Mitt sälj bygger på relationen och det är något som jag trivts väldigt bra med. Jag har haft den här typen av roll ända sedan jag började för 5 år sedan. Men nu har jag bestämt mig för att röra på mig till nytt jobb som jag börjar efter sommaren. Det är i en helt ny bransch för mig men med viss koppling till idrotten. Jag ser fram emot nya utmaningar och det ska bli spännande.

Hur har din idrottsbakgrund varit viktig/hjälpt dig in din nuvarande affärsmässiga situation?
Jag tror framförallt att man har träffat många olika ledartyper så som tränare, coacher, sportchefer eller liknande. Jag har även tagit med mig en vinnarmentalitet och ett driv att göra just sitt yttersta och sitt allra bästa i väldigt många situationer. Sedan är det inte säkert att det är ett likatecken med elitidrottare, jag tror det är mer kopplat till hur du är som person. Visst, hamnar du på en viss nivå i ditt idrottande så självklart har du vissa delar av det här. Men, det är inte alltid en fördel, det sätter också press på dig. Det är skillnad på att sätta press på dig i ditt yrke som idrottare, i en trygg miljö där du kan väldigt mycket om det du gör, till en miljö som är ny där du fortfarande sätter den enskilda pressen på dig samtidigt som du inte alls har den dagsformen eller kunskapen. När jag gick som en ung kille till att börja spela i Allsvenskan så hade jag en helt annan grund, inom näringslivet var jag helt färsk. Förväntningarna på dig också som individ är större upplevde jag det som. Det var framförallt utbildningen som gav ytterligare några lager på den här plattformen innan jag gick in i näringslivet vilket var nyttigt för mig. Att bara lära sig språket i ett näringsliv, vad är de för termer man använder etc. Även om Ricoh är ett bolag nu som är ganska idrottsinriktat, så är det omklädningsumskänsla på säljgolvet. Det blir en helt annan grej.

Snart är det dags för en ny MDA-grupp, vad har du för tips till de nya deltagarna?
Det bästa tipset jag kan ge är att verkligen våga öppna upp sig. Berätta din historia och var mottaglig för andras story. Att inte vara rädd för att hålla inne saker. Berätta vem du är och vad du står för, att ha en öppen syn, det har hjälpt mig enormt mycket. Det är det tipset jag kan ge. Även att ta del av de erfarenheter som folk har, både de som idrottar eller kommer från idrotten men framförallt från de som kommer från näringslivet. Genom MDA var det förmånligt att få träffa många inom näringslivet. Viktigt att också förstå att du har någonting som väldigt många inte har ”by default”. Det är resurser som många i näringslivet eller företag skriker efter. Ta vara på det du har och tro på dig själv och förstå att du verkligen har något att erbjuda. Så att du kan ta nästa steg.