Grattis MDA7 till diplomeringen!

En härlig grupp ambitiösa elitidrottare som tagit stora kliv under det ettåriga MDA-programmet och är rustade för nästa steg i sin karriär efter karriären. På diplomeringsdagen presenterade deltagarna sina projektarbeten och på kvällen avnjöts en välförtjänt festlig diplomeringsmiddag.

Presentation av deltagarna i MDA7:

nisse jNils-Eric Johansson
Nisse inledde sin långa fotbollskarriär i IFK Viksjö, fortsatte som junior i BP och AIK innan han värvades till Bayern München (vann Bundesliga 2000) och därefter FC Nürnberg (vann Bundesliga 2 2001). Samtidigt spelade Nisse i U21-landslaget där han var lagkapten. Karriären fortsatte i England med spel för Blackburn Rovers (86 matcher i Premier League och Ligacupvinnare 2002) och Leicester City. 2007 återvände Nisse till AIK där han spelat 371 tävlingsmatcher (näst flest i klubbens historia), blev svensk mästare 2009 och varit ordinarie lagkapten sedan 2013 innan han i början av 2018 tvingades avsluta sin karriär som fotbollsspelare på grund av hjärtproblem. Nisse har spelat tre A-landskamper.

 

nisse e Nils Ekman
Nisse är en före detta professionell ishockeyspelare som startade i AIK, därefter Hammarby som 15-åring. 1994 valdes han av Calgary Flames som 107:e spelare totalt i NHL-draften. Efter tre säsonger och över 150 matcher i finska ligan lämnade Nisse för NHL säsongen 1999-2000 där han spelade för Tampa Bay Lightning, San Jose Sharks och Pittsburg Penguins samt två säsonger för Djurgården innan hockeykarriären fortsatte i ryska KHL. Inför säsongen 2010-11 återvände han till SHL och Djurgården. Den 27/12 2010 drabbades Nisse av en stroke i sitt hem, och den 10 augusti 2011 meddelades det att han som en följd av detta tvingas att sluta med hockeyn. Nisse är sportchef för Djurgårdens damlag i hockey som vann SM 2016-17.

 

danijela Danijela Rundqvist
Danijela började spela ishockey när hon var 13 år i Kälvesta HF, därefter i AIK med vilka hon vunnit tre SM-Guld och fem guld som bästa Europeiska klubblag. Hon deltog i OS 2002 (brons), 2006 (silver) och 2010. Säsongen 2010-11 spelade Danijela för Burlington i Canadian Women’s Hockey League och 2011-12 i Ryssland för HK Tornado där hon blev rysk mästare samt mästare för klubblag i Europa. Hon avslutade 2015 sin aktiva spelarkarriär i Djurgården där hon nu är verksamhetschef, 2016-17 vann laget SM. Danijela har spelat över 200 A-landskamper och gjort 41 mål, hon blev Årets Hockeytjej 2008 och har dessutom (liksom tre andra MDA Alumni) vunnit Mästarnas Mästare i SvT.

 

mattias Mattias Weinhandl
Mattias inledde sin ishockeykarriär i Troja-Ljungby, han valdes som nummer 78 i NHL-draften av New York Islanders. Då spelade han i Modo innan han lämnade för Islanders i NHL 2002. Lockout-säsongen 2004-05 var han tillbaka i Modo och vann seriens skytteliga. Mattias återvände till NHL för spel i Islanders och Minnesota Wild innan han 2007-08 flyttade till Linköping HC och tilldelades Håkan Loob Trophy som säsongens främste målskytt. Åren 2008-2012 spelade han i den ryska KHL, och återvände därefter till Linköping. Efter att ha missat hela säsongen 2013-14 på grund av en kraftig hjärnskakning valde Mattias att avsluta sin karriär i april 2014. Han spelade över 100 A-landskamper och för Sverige i fem VM och i OS 2010.

 

daniel

Daniel Tjernqvist
Daniel är en före detta professionell ishockeyspelare med Vännäs HK (utanför Umeå) som moderklubb. Därefter spelade han i SHL för Rögle, blev finsk mästare för Jokerit i finska SM-liiga och tillbaka till SHL med Djurgården där han tog två SM-guld. År 2001 fortsatte karriären i NHL där han spelade i klubbarna Atlanta Trashers, Colorado Avalanche, Minnesota Wild och Edmonton Oilers. Han har också spelat tre säsonger för Lokomotiv Jaroslavl i ryska KHL. Daniel avslutade sin karriär 2015 efter tre säsonger för Kölner Haie i tyska hockeyligan DEL. Han har spelat 94 A-landskamper, vunnit OS-guld 2006 i Turin, och spelat fem VM (2 silver och 2 brons). Vid VM 2002 blev han utsedd till turneringens bästa back. Daniel arbetar idag som Personlig tränare.

 

josefin Josefin Lillhage
Josefin kommer från Göteborg och är en av Sveriges mest framgångsrika simmare. Redan som 15-åring gjorde hon 1995 sitt första VM och har totalt tagit 43 medaljer (varav 13 individuella) i internationella mästerskap. Hennes största individuella framgångar har kommit i frisim, toppat med VM-guld på 200 meter och silver på 100 meter 2004, samt tre EM-guld på 200 meter. Josefin har deltagit i fyra OS från 1996 till 2008. På nationell nivå har hon tagit 37 individuella SM-guld vilket ger henne tredjeplatsen i den totala medaljligan. Hon blev Årets simmare i Sverige 2003, 2004 och 2005 samt nominerades till årets idrottsprestation vid Idrottsgalan 2005. Josefin avslutade sin karriär 2010 och arbetar som Personlig tränare.

 

fredrik Fredrik Stenman
Fredrik är uppväxt i Munktorp utanför Köping. Han gick från Västerås SK till Elfsborg år 2002 och spelade där till sommaren 2003 då han skrev på för Djurgården, som samma höst tog allsvenskt guld. Året därefter vann han tillsammans med Djurgården Svenska Cupen och 2005 vann klubben “dubbeln”. Fredrik var uttagen till Sveriges VM-trupp 2006 och fortsatte karriären 2006-07 i tyska Bundesliga-klubben Bayer Leverkusen, följt av fyra säsonger med holländska klubben FC Groningen och 2011-14 i belgiska Club Brügge. Han avslutade sin elitkarriär med spel i Djurgården 2014-2015. Fredrik har spelat tre A-landskamper.

 

anna Anna Pohjanen
Anna började spela fotboll i Sunnanå SK där hon spelade fram till 1997 innan hon värvades till Älvsjö AIK. Med Älvsjö vann hon två SM-guld, 1998 och 1999 (hon gjorde det avgörande 3–1-målet i finalen mot Malmö FF 1999). Anna spelade som mittfältare i Sveriges landslag på 1990-talet och gjorde 51 landskamper. Hon deltog i VM 1995 i Sverige och i OS i Atlanta 1996. Anna slutade med fotboll som 27-åring och arbetar idag bland annat som spelarförmedlare och som rådgivare till andra elitidrottare. Under fotbolls-VM 2006 anlitades Anna som expert av SVT. Hon har även spelat in en skiva som släpptes 2001 med namnet Better Things to Do.

 

petter Petter Andersson
Petter är en före detta fotbollsspelare som började spela fotboll i Ljusvattnet, Västernorrland. Han fortsatte till Sunnanå i div 5 som 14-åring, Skellefteå AIK och till Hammarby som 18-åring år 2003. Han röstades fram som Årets Bajenspelare av Hammarbys fans 2008 och samma år värvades Petter till Groningen där han spelade fyra säsonger och valdes till lagkapten. Därefter fyra säsonger i Midtjylland där han blev dansk mästare 2015. Petter återvände till Hammarby i juli 2016 men i december samma år blev han tvungen att avsluta karriären i förtid pga de knäskador som hämmat honom under en stor del av karriären. Petter har spelat två A-landskamper. Idag driver Petter eget företag med fokus på att utveckla och förbereda unga fotbollstalanger för en framgångsrik karriär.