Nu är MDA8 igång!

Det är som vanligt en härlig mix av ambitiösa och vetgiriga idrottsprofiler som nu inleder en ny fas i sin karriär efter karriären. Nu startar den åttonde årgången av Management Diploma for Athletes i samarbete med Handelshögskolan. Diplomering i juni 2022. Här presenteras deltagarna. 

 

Vi erbjuder skräddarsydda utbildningar som ger idrottare verktygen för att ta nästa steg, och att använda samma mekanismer som gjorde dem framgångsrika inom sin idrott till att nu lyckas i sin nya karriär, oavsett om det är som anställd eller egenföretagare.

Presentation av deltagarna i MDA8:

Bild_Helena Ekholm2Helena Ekholm

Helena har en bred meritlista från sin karriär som skidskytt med två individuella VM-guld och tre VM-brons samt tre VM-medaljer i mixstafett. Hon har deltagit i ett OS, vann totala världscupen säsongen 2008/2009, belönades med både Jerringpriset och Svenska Dagbladets Bragdmedalj 2009 och fick för samma år priset som Årets idrottskvinna på Idrottsgalan 2010. Helena har en Kandidatexamen i Företagsekonomi och en Högskole-examen i Rättsvetenskap. Sedan hon slutade med skidskytte 2012 har Helena jobbat på PWC (2012-16), varit styrelseledamot i Skidskytte-förbundet (2013-18), har nu egen verksamhet som Personal Trainer och är delägare i en träningsstudio. Sedan 2018 expertkommentator i SVT.

 

 

Bild_Björn Svensson2Björn Svensson 

Björn föddes i Ljungby i en riktig hockeyfamilj med pappa Gunnar som spelaragent och lillebror Magnus Pääjärvi-Svensson som spelat i NHL och numera KHL. Björn har spelat mer än 400 matcher i SHL där han representerat Timrå IK, MoDo Hockey, Malmö Redhawks och Färjestad plus några utlandssejourer i Schweiz, Tyskland och Kroatien. Björn avslutade sin karriär 2019 och är idag Player Development Manager i SICO (som är spelarfacket för de aktiva i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL) med fokus på kompetensutveckling och förberedelser inför karriären efter hockeyn.

 

 

Erika Grahm 

Erika är från Kramfors och började som 14-åring spela ishockey för MoDo, blev lagkapten som 19-åring 2010 till 2018 då hon lämnade för spel i Brynäs och även där blev lagkapten. Erika är den fjärde mesta målgöraren i SDHL genom tiderna, varit med i två OS, varit vice lagkapten och spelat över 200 matcher för Damkronorna. I våras avslutade hon sin spelarkarriär för att helt fokusera på rollen som Damansvarig/Sportchef på Brynäs IF. Erika har i både MoDo och Brynäs startat olika projekt i syfte att få unga tjejer att både börja och fortsätta spela hockey. 2015 blev Erika den första damspelaren i världen vars profil togs upp på den internationella hockeydatabasen Elite Prospects.

 

Bild_Johan Blomberg2Johan Blomberg

Johan startade sin fotbollskarriär i Lunds BK, flyttade till Ängelholms FF 2009 och tre år senare till Halmstads BK som han var med och spela upp till Allsvenskan samma år. Efter en mycket bra säsong 2014, vilket ledde till intresse från flera klubbar, skrev Johan på för AIK som han representerade i tre år. Han flyttade 2018 till USA för proffsspel i Colorado Rapids för att återvända till Sverige och spel i GIF Sundsvall 2019-2020. Inför säsongen 2021 valde Johan att flytta tillbaka till Skåne och spel i Trelleborgs FF. Johan är fortfarande aktiv i sin idrott, vilket endast ett fåtal deltagare varit när de börjat MDA-programmet (Mattias Jonsson och Daniel Tjernström också från fotbollen).

 

Bild_Jessica Lindell Vikarby2Jessica Lindell Vikarby

Jessica är från Huddinge, har en lång karriär som alpin skidåkare och nådde sina bästa resultat i super-G och storslalom. Hon avslutade sin karriär 2015 efter att ha tävlat 13 säsonger i världscupen där hon har två segrar, deltagit i tre OS, och i sju VM med ett VM-brons i storslalom. Jessica har studerat på IHM, arbetat på ICAs marknadsavdelning (2016-2019) och därefter på SOK med Sveriges OS-kandidatur inför 2026. Dessutom har hon varit med i Internationella Skidförbundet/FIS styrelse och ordförande för de aktivas kommitté (2015-2018).

 

 

Bild_MHargin2Mattias Hargin

Mattias är en före detta alpin skidåkare från Huddinge som främst tävlat i slalom under sina 15 säsonger i Världscupen, med en vinst i Kitzbühels slalom som främsta placering. Han deltog i tre OS och i sju VM innan han avlutade sin alpina karriär efter säsongen 2019. Nu är Mattias egenföretagare med film & foto-produktion av skidåkning och har investerat i olika entreprenörsdrivna företag bland annat inom foodtech.

 

 

Bild_Jonas Gustafsson2Jonas Gustafsson

Jonas inledde sin ishockeykarriär som målvakt i moderklubben Stocksund, fortsatte i AIK, värvades till SHL och Färjestad där han under sin andra säsong 2008/09 i klubben vann SM-guld, var seriens bästa målvakt och vann Guldpucken som årets spelare i svensk ishockey. Det var då smeknamnet ”Monstret” myntades sedan han också slagit ligarekord med att hålla nollan i över 240 min. Säsongen därpå värvades Jonas till NHL och tre år med Toronto, spelade tre säsonger för Detroit Red Wings och sina två sista år i NHL för Boston Bruins och Edmonton Oilers, innan han återvände för spel med Linköping 2017. Inför säsongen 2020/21 avslutade han sin hockeykarriär. Jonas har deltagit i två OS och två VM.

 

Bild_Jonathan Ericsson2Jonathan Ericsson 

Jonathan är en före detta hockeyspelare med Vita Hästen som moderklubb. Därefter spelade han för Huddinge IK, Södertälje SK och Almtuna IS innan han 2006 värvades av Detroit Red Wings organisation. Jonathan har ett OS-silver och ett VM-brons.  2020 avslutade han sin karriär i Detroit och NHL. Jonathan föddes in i hockeyn där hans far Sven var aktiv på 1970/80-talet och med två bröder som också spelar. Idag är Jonathan grundare och ägare till ett såsföretag i USA och är med sin ena bror delägare till några padelanläggningar i norra Sverige. Båda dessa initiativ är i fokus för hans fortsatta karriär efter hockeyn.