Kloka insikter mot doktorandtjänst för Christina

Christina Bengtsson vet hur det är att ha ett VM-guld i skytte hängande runt halsen. Hon är dessutom officer. Under utbildningen på Cruyff Institute skrev hon ett projektarbete där erfarenheterna från dessa båda karriärer skapade en helhet – ett projektarbete som givit henne en tjänst som ska leda till en doktorsexamen.

- Jag ska först ta en magisterexamen i psykologi, därefter är målsättningen att doktorera vid Försvarshögskolan där jag redan nu tjänstgör. Jag tror inte att någotdera hänt om jag inte gått utbildningen på Cruyff Institute, säger hon.

Projektarbetet handlade om begreppet ”koncentration – en avgörande faktor för framgång inom såväl idrott som organisation och näringsliv?” Vad är det koncentration, hur yttrar den sig och vilken påverkan har den?

- Jag har 15 års erfarenhet som elitskytt, jag är världsmästare, jag har vunnit och förlorat. För mig är koncentration förmågan att befinna sig i det exakta nuet när ens förmåga sätts på prov. Hur agerar jag, och hur presterar jag, när det verkligen gäller? I ett väldigt viktigt möte, i en säljsituation, vid ett TV-framträdande eller något annat som har stor betydelse för mig?

- Projektets utgångspunkt är mina egna erfarenheter från min elitidrottskarriär, de modeller som jag skapade ställs mot perspektiv från akademi, medicin, organisation och näringsliv. Förklaring kring vad koncentration är, orsaker till varför vi inte alltid presterar precis så bra som vi egentligen kan, samt förutsättningar och metoder för att uppnå koncentration diskuteras utifrån olika perspektiv. Alltihop har också en filosofisk koppling och berör både kraften i tomrummet mellan dåtid och framtid, och värdet i att frigöra sig från den låsning på målbilder som är mycket vanlig.

- I projektarbetet har jag intervjuat många framgångsrika personer från näringslivet och olika organisationer[1] om hur de fungerar, begreppet är ju en ledarskapsfråga.

Resultatet av dessa intervjuer blev en 60-sidig rapport – en rapport som dock inte finns tillgänglig i tryck eller på internet.

- Nej, det gör den inte. Men den har nått ut ändå, och resultaten av den berättar jag om vid föreläsningar och seminarier som jag håller. Jag har blivit anlitad av ett antal stora företag som just föredragshållare, det brukar bli väldigt intressanta diskussioner.

Dessutom ska det bli en bok i ämnet. Hon har redan kontrakt med ett förlag, Volante, som ska ge ut den.

- Det märkliga är att vi på den chefskursen under utbildningen skulle presentera oss för varandra i gruppen sa jag att jag ville skriva en bok. Jag visste inte när, eller om vad då, men att det skulle bli en bok visste jag. Nu vet jag vad den ska handla om.

Under utbildningen träffade hon ett antal personer som inte bara såg, utan också gillade, hennes idéer och insikter, och förmåga att presentera dem.

- Det som har störst värde för mig om jag ska se på det så här ett år efter examen är att utbildningen gav mig självförtroende nog att inte bara träffa människor inom mitt område, utan också använda dessa kontakter. Det har lyft mig som person. Jag har nu konkreta samarbeten med flera jag mötte under utbildningen, de fångade upp mig vilket är väldigt roligt.

_____________________________________________________________

[1]Exempel på personer Christina intervjuat är Stefan Ingves, Riksbankschef, Hans Vestberg, VD och koncernchef Ericsson, Håkan Syrén, Chairman of the European Union Military Committee, Jens Henriksson, Chef Stockholmsbörsen, Martina Bonnier, Chefredaktör och Modechef Damernas Värld, Magnus Silfverberg, VD Betsson, Micael Dahlén, Professor Handelshögslokan Stockholm, Klas Eklund, Senior Economist SEB, professor Ekonomihögskolan, Lunds Universitet

Läs fler intervjuer:

Mattias  -  Magdalena  -  Andy  -  Peter  -  Samuel

Tillbaka >>